HOT 100

WQR_head

Kao što tenisači imaju ATP tour, kvizaši imaju HOT 100. Radi se o natjecanju na kojem igrači iz cijelog svijeta jednom mjesečno rješavaju 100 pitanja i rangiraju se na World Quiz Rankings listi. Natjecanje je individualno, traje 50 minuta i pitanja su na engleskom jeziku.

S obzirom da je primarna svrha HOT 100 ciklusa priprema za glavna godišnja natjecanja u organizaciji IQA – Svjetskog i Europskog prvenstva, pitanja ostaju u originalu, tj. neće se prevoditi. Svaki igrač dobiva obrazac sa svih 100 pitanja i odgovori se upisuju odmah pokraj pitanja, slično kao i na Svjetskom prvenstvu. Odgovori mogu biti i na hrvatskom.

Raspored za 2016. godinu je sljedeći:

JANUARY: 5 January – 12 January
FEBRUARY: 2 February – 9 February (posljednji Hot 100 sezone)
MARCH: 1 March – 8 March (početak nove sezone)
APRIL: 29 March – 5 April
MAY: 3 May – 10 May
JUNE: Svjetsko prvenstvo računa se kao Hot 100
JULY: 28 June – 5 July
AUGUST: 2 August – 9 August
SEPTEMBER: 30 August – 6 September

IQA lokalnom organizatoru šalje pitanja na prvi navedeni datum, a lokalni organizator najkasnije do drugog navedenog datuma treba poslati rezultate IQA-u. S obzirom da je raspon rješavanja tjedan dana i da ne rješavaju svi na svijetu u isto vrijeme, izuzetno je bitno da se javno ne objavljuju i komentiraju pitanja sve dok se ne objave rezultati na službenim stranicama.

Svjetska rang lista nalazi se na www.worldquizrankings.com/stats/standings. Bodovi se dodjeljuju tako da igrač koji ostvari najviši razultat u svijetu dobiva 100 bodova, a ostali razmjerno tome. Npr. ako je najveći rezultat na svijetu 70/100, taj će igrač dobiti 100 “rang bodova”, a netko s rezultatom 35/100 dobit će 50 “rang bodova”.