Poziv na 15. Svjetsko kvizaško prvenstvo – prijave

U subotu 3. lipnja u 14 sati  održava se svjetsko kvizaško prvenstvo,  najvažnije kvizaško natjecanje – četvrti put u Hrvatskoj, a prvi put se  igra u više gradova, jer kvizaška populacija raste: Požega, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb. Svi gradovi igraju u isto vrijeme, a prijaviti se možete ovdje.

Svjetsko kvizaško prvenstvo individualno je natjecanje pri kojem svaki natjecatelj dobije svoj set pitanja na papiru i na njega upisuje odgovore. 240 pitanja raspoređeno je u 8 kategorija po 30 pitanja čija težina varira od vrlo osnovnih i svakodnevnih do vrlo opskurnih podataka. Kategorije su:

KULTURA – arhitektura, likovna umjetnost, muzeji, mitologija, filozofija, religija

ZABAVA – glazba (klasična, blues, filmska, jazz, rock, world), balet, mjuzikl i opera, radio, televizija, internet

MEDIJI – film (1900.-1980., 1980.-2000., nedavni), književnost (1900.-1980., nedavna), poezija, drama, strip, jezik

POVIJEST – 450.-1492., 1492.-1900., 1900.-danas, trenutna događanja, istraživanja, slavne osobe, civilizacije

SVIJET – gradovi, geografija, izumi, tehnologija, promet

LIFESTYLE – običaji, dizajn, moda, hrana i piće, rukotvorine, zdravlje i fitness, ljudsko tijelo, new age vjerovanja, proizvodi i brendovi, turizam

ZNANOST – kemija, matematika, fizika, društvene znanosti, fauna, flora

SPORT – atletika, timski sportovi, motosport, zimski sportovi, društvene i računalne igre, hobiji i razonoda, razni rekordi

Vrijeme rješavanja je 120 minuta podijeljenih u dva kruga po 60 minuta, s pauzom. U prvom krugu rješavaju se četiri kategorije, nakon pauze, u drugom krugu iduće četiri kategorije. Koje kategorije će biti u kojem krugu, određuje ždrijeb IQA-a. Nakon prvog kruga rješavanja kreće ispravljanje prvog kruga. Igrač sa suigračem zamjenjuje obrasce i ispravlja njegovo. Nakon drugog kruga postupak je identičan, osim što se za obrasce ne smiju zamijeniti isti igrači kao nakon prvog kruga.

Bodovanje je klasično: jedno pitanje = jedan bod. Najslabije riješena kategorija ne boduje se, što znači da je ukupno moguće ostvariti 210 bodova. Najslabije riješena kategorija uzima se u ozbir kod bodovnog izjednačenja natjecatelja.

Prva tri mjesta osvajaju nagrade, a također i  najbolji igrač do 25 godina (onaj koji na dan prvenstva još uvijek ima 25 godina). S obzirom da se igra na više lokacija, a nagrade će biti u Zagrebu – ako neki od osvajača bude izvan Zagreba, primopredaja će se napraviti prvom prilikom.

Kotizacija je 30 HRK po igraču i plaća se na licu mjesta. Prijavite se OVDJE

Igra se u subotu 3. lipnja 2017. , a lokacije igranja su sljedeće:

POŽEGA
Hotel Grgin dol, Grgin dol 20

RIJEKA
Klub mladih, Ulica Erazma Barčića 9A

SPLIT
Klub Zona, Jerina ulica 1

ZADAR
Q bar, Liburnska obala 6

ZAGREB
Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3