Prvenstvo Hrvatske za mješovite parove

1. Pravo sudjelovanja imaju članovi Hrvatskog kviz saveza. Ukoliko natjecatelj nije član, prijavom i plaćanjem kotizacije on to postaje.

2. Parovi su spolno mješoviti (ž+m) i nema dobnog ograničenja.

3. U prvom dijelu odgovara se na 80 pitanja (8 tema po 10 pitanja po 1 bod). Redosljed tema je sljedeći:

1. SPORT & IGRE (videoigre, društvene igre, različiti sportovi i starije i novije)
2. ZNANOST (biologija, kemija, fizika, matematika, psihologija itd.)
3. POVIJEST (različita vremenska razdoblja, ratovi, vladari, politika, mitologija, itd.)
4. SVIJET (geografske stvari, jezici, narodi, itd.)
5. KULTURA (književnost, strip, slikarstvo, kazališne forme, itd.)
6. FILM & TV (različita vremenska razdoblja i žanrovi, Hollywood i ostatak svijeta)
7. GLAZBA (od klasičnih skladatelja do suvremene glazbe, žanrovski različito)
8. LIFESTYLE (hrana, piće, biznis, moda, itd.)

Sva pitanja čitaju se i prikazuju preko projektora. Vrijeme za odgovaranje po pitanju je 45 sekundi. Odgovori se pišu na dobiveni obrazac za odgovore. Odgovor je ili točan ili netočan, neće se davati polovični bodovi.

4. Nakon 20-og, 40-og, 60-og i 80-og pitanja obrasci se ispravljaju na način da se ekipe zamijene za obrasce sa nekom drugom ekipom koja onda ispravlja preko odgovora koji se prikazuju preko projektora. U slučaju nesigurnosti treba li priznati neki odgovor ili ne, treba se konzultirati s povjerenstvom.

5. Nakon što dobijemo poredak, igraju se paralelno dva polufinala s 20 pitanja i s vremenom za odgovaranje po pitanju od 30 sekundi. Bodovi osvojeni u prvom dijelu prenose se i ovdje svako pitanje vrijedi 2 boda. U polufinalu igraju 1. protiv 4. i 2. protiv 3. Pobjednici igraju finale, a poraženi za 3. mjesto, također paralelno s 20 pitanja.
.
6. U slučaju izjednačenja na nekom od prva 4 mjesta nakon 80 pitanja, igra se pripetavanje. U slučaju izjednačenja u nekom od dvoboja play-offa, pripetavanje se ne igra, nego je pobjednik bolje plasirani iz prvog dijela.
.

7. Od natjecatelja se očekuje fair play, pogotovo kod ispravljanja. Za vrijeme igre strogo je zabranjena upotreba bilo kakvih elektroničkih uređaja i kršenje tog pravila teška je povreda regularnosti natjecanja.

8. U vezi svakog nesporazuma odluka povjerenstva je konačna. Sa završetkom natjecanja objavljeni rezultati su također konačni, tj. nema naknadnog pregledavanja odgovora i korekcije bodova.